הסתגלות לשינויים – המסע מווינדוס למק…

הסתגלות לשינויים – המסע מווינדוס למק…

תירגול יומי

אני נכנס לחדר המואר בעיניים עצומות, עוצר כשמרגיש שהגעתי למטבח, ממשיך לנווט לפי הריח המרשים של הגרדניה היסמינית ששתלנו לאחרונה, כשמגיע למקרר אני פוקח עיניים, מוציא ממגירת הפירות עם יד שמאל (הלא דומיננטית שלי) תפוח אדום עסיסי שטוף ונותן ביס מלוא הפה.
זהו. עד כאן. תרגול יומי של 5 דקות של עשיית דברים בצורה הפוכה להרגלים ובניגוד לאינסטינקטים.  אומרים שזה עוזר לשמור על המח חד. אז אני מתרגל…

עם סיום התרגול אני ניגש לקופסה הלבנה שהנחתי אחר כבוד בפינת האוכל, בצד הצר של הקופסה ציור באפור בוהק של תפוח נגוס ובצידה השני כיתוב באותו אפור בוהק, 'MacBook Air'.

מלאכת ה- unboxing של המק מהירה ומעלה חיוך דק של התרגשות אבל גם חשש, והנה תוך דקות ספורות אני פותח את המסך, שהוא לא רק חדש, אלא גם אחר. תכלת-כסוף, דק כמו דף נייר.
אני מניח את האצבעות על המקלדת ולפתע מרגיש כאילו מישהו השתיל לי ידיים של אדם אחר. האצבעות שלי, שידעו לנוע בחושך על פני מקלדת ווינדוס עשרים שנה, מתנהגות כמו טיילים שהגיעו לארץ זרה. וכך, אחרי שני עשורים של נאמנות למיקרוסופט, המעבר שלי למק הפך את העבודה על המחשב לסוג של משא ומתן בין העבר לעתיד, בין הרגלים ישנים לאפשרויות חדשות.

אני לא לבד בחוויה הזו. מיליוני אנשים ברחבי העולם עוברים מדי שנה ממערכת הפעלה אחת לשנייה, ורבים מהם מגלים שהמעבר מאתגר הרבה יותר ממה שדמיינו. זה לא עניין של הסתגלות טכנית בלבד – זה מאבק של זיכרון שרירי, של הרגלים קוגניטיביים ושל דפוסי חשיבה שהוטבעו עמוק במוח שלנו. אבל אל חשש, זה דווקא סיפור אופטימי…

הפסיכולוגיה של הזיכרון השרירי

"מאבק הזיכרון השרירי" – זה המונח המדוייק לתיאור התחושה שחווים משתמשים שעוברים ממערכת הפעלה אחת לאחרת. מחקרים בתחום הפסיכולוגיה הקוגניטיבית מראים שהשימוש במחשב לאורך זמן יוצר דפוסים נוירולוגיים דומים לאלה שמתפתחים כשלומדים לנגן בפסנתר או לרכוב על אופניים.
זיכרון שרירי נוצר כאשר תנועה מסויימת חוזרת על עצמה והמוח יוצר זיכרון לטווח ארוך עבור אותה משימה, מה שמאפשר לבצע אותה בסופו של דבר כמעט ללא מאמץ מודע, מקטין את הצורך בתשומת לב ויוצר יעילות מקסימלית במערכות המוטוריות והזיכרון.

החוקר אלן בדלי, יחד עם גרהם היץ', פיתחו את מודל זיכרון העבודה (Working Memory Model) ב-1974, שמסביר איך המוח שלנו מעבד מידע שימושי ושומר אותו זמנית. המודל מורכב ממספר מערכות: המנהל המרכזי (Central Executive) שאחראי על הקשב והקואורדינציה, הלולאה הפונולוגית (Phonological Loop)  שמטפלת במידע מילולי, והלוח החזותי-מרחבי (Visuospatial Sketchpad)   שמטפל במידע חזותי ומרחבי. כשאנחנו לומדים להשתמש במחשב אנחנו בונים מודלים מנטליים מורכבים שמאוחסנים בזיכרון לטווח ארוך וכשאנחנו עוברים למערכת חדשה המודלים האלה כבר לא תקפים וצריכים להיבנות מחדש.

אז למה לי מק עכשיו?

ג'ורדן וירת', משתמש ותיק בווינדוס, החליט לעבור למק בתחילת 2024 ואת שביעות הרצון שלו מהמעבר הוא תיאר במאמר ל- SlashGear" – "עברתי מווינדוס למק ב-2024: האם זה היה שווה את זה?": "אם יש דבר אחד שמיקרוסופט ווינדוס עושה טוב, זה להעלות את הקורטיזול שלי לרמות מסוכנות. אני לא יכול לעקוב אחרי כמות הפעמים שהמחשב שלי נתקע, קורס, קופא או נותן מסך שחור או כחול." אחרי המעבר למק, הוא הופתע לגלות שהמערכת "פשוט עובדת".

לפי סקר שנערך על ידי Vanson Bourne עבור חברת Jamf נמצא כי97%  ממשתמשי מק טענו כי הם יותר פרודוקטיביים אחרי המעבר מווינדוס. הסקר שאל מגוון משתמשים מתחומי ה-IT, משאבי אנוש, מכירות והנדסה, בנוסף לכך 79% מהמשיבים טענו שלא יוכלו לבצע את עבודתם באותה רמה ללא מק. אמנם הסקר לא מציין את תקופת ההסתגלות המאתגרת שרבים חווים, אבל כנראה שבסופו של דבר זה היה שווה את זה.

התנאים הנדרשים למעבר מוצלח למק (אבל בתכ׳לס – הסתגלות לשינויים בחיים עצמם)

הבטחתי סיפור אופטימי..  אז ברור שאפשר לתכנן לעבור בהצלחה בין מערכות ההפעלה:

  1. למידה הדרגתית של קיצורי מקלדת חדשים: במקום לנסות ללמוד הכל בבת אחת, התמקדו בקיצורים שאתם משתמשים בהם הכי הרבה.
  2. שימוש במדריכים מקוונים על משתמשי Windows שעוברים למק.
  3. תרגול יומיומי של משימות בסיסיות: כמו בכל כישור חדש, תרגול עקבי בונה זיכרון שרירי חדש.
  4. סבלנות: התקופה הקשה ביותר היא השבועיים-שלושה הראשונים. אחרי זה, המוח מתחיל להסתגל.

עכשיו קחו כל סעיף מהרשימה הנ״ל ותתרגמו אותו לשינוי כלשהו בחיים שלכם – אם זה מעבר בין עבודות, בין אהובות או בין מדינות (דבר שמתחיל להיות נפוץ בימים אלו לצערנו).

התועלות הלא צפויות של המעבר בין מערכות

פרופסור אריק ג'ונסון, חוקר בתחום הפסיכולוגיה הקוגניטיבית, מסביר: "כשאנחנו נאלצים לשנות את ההרגלים המחשוביים שלנו, אנחנו מפעילים את מה שמכונה 'גמישות קוגניטיבית' – היכולת להחליף בין דרכי חשיבה שונות. זה כמו אימון למוח."

מרים, מעצבת גרפית בת 45, השתמשה במחשבי Windows למעלה מ-20 שנה לפני שעברה למק: "השבועיים הראשונים היו פשוט מתסכלים. הרגשתי כאילו אני לומדת הכל מחדש. אבל אז התחלתי לגלות את העוצמה של מחוות המגע במק, ואיך אני יכולה לעבוד בצורה יותר אינטואיטיבית. היום, שנה אחרי, אני לא יכולה לדמיין את עצמי חוזרת לווינדוס."

אלכס, מפתח תוכנה בן 38: "הסוד מבחינתי היה לא להתנגד. במקום לנסות לגרום למק לעבוד כמו Windows, קיבלתי את 'הדרך של מק' והתחלתי ללמוד את הלוגיקה העומדת מאחורי המערכת. זה פתח עולם חדש של יעילות."

עכשיו (טוב אתם כבר מכירים אותי…) – תחליפו את המילה "לעבור למק" בכל שינוי שאתם רוצים לעשות בחיים…

אז לסיכום, האם אני מסתכל על המעבר שלי למק כעל סיפור אופטימי של הצלחה?

כפי שאני מנסה לאתגר את עצמי עם כניסות משונות לבית בעיניים עצומות, ידעתי מראש שקניית מקבוק אייר תאתגר את ההרגלים המושרשים שלי ואת האופן שבו המוח שלי מעבד מידע.
אבל כמו בכל מסע קוגניטיבי הקשיים הראשוניים בהחלט משתלמים ומעניקים לנו מתנה חשובה: 18 שעות של חיי סוללה…..  לא. לא. סתם…. התכוונתי לגמישות מחשבתית מוגברת שמסייעת לנו בכל שינוי שאנחנו נבחר לעשות בחיינו.

אז…  בפעם הבאה שאתם נכנסים הביתה, תכנסו לחדר המואר בעיניים עצומות, תעצרו כשאתם מרגישים שהגעתם למטבח, תמשיכו לנווט לפי הריח המרשים של הגרדניה היסמינית ששתלתם לאחרונה, וכשתגיעו למקרר תפקחו עיניים, תוציאו ממגירת הפירות עם יד שמאל תפוח אדום עסיסי שטוף ותנו ביס מלוא הפה.

בתאבון!

 

זה מעניין אתכם? אני מזמין אתכם ליצור איתי קשר: